"Pomáhám na svět dětem, o nichž už často nikdo nevěřil,
že ještě mohou přijít.
Nejste v tom sami, jsem v tom s vámi."

ČR patří k předním státům v léčbě neplodnosti. Víte proč?

Kliniky asistované reprodukce u nás stále přibývají. A roste také jejich dobré jméno v zahraničí. Čím to, že jsme v léčbě plodnosti dlouhodobě na jednom z prvních míst v Evropě?

Odpověď je vlastně velmi jednoduchá. Byli jsme ve své podstatě v Evropě jedni z prvních (a v tehdejším východním bloku úplně první), kdo dokázal na svět přivést tzv. dítě ze zkumavky. Stalo se to v roce 1982 v Brně, na Obilním trhu, kde se i přes izolovanost způsobenou komunistickým režimem věnovali léčbě neplodnosti již od 70 let 20. století. První české dítě ze zkumavky tak přišlo na svět jen čtyři roky poté, co se to podařilo v roce 1978 v USA. A výzkumy pokračovaly dál, což pro současnou českou reprodukční medicínu znamená především dlouhou tradici a desítky let zkušeností.

Navíc, máme tu opravdu štědrý výběr klinik asistované reprodukce. Podle dat www.uzis.cz jich u nás bylo v roce 2007 pouze 27, v roce 2015 už 42, a dnes je jich 45 a budou přibývat i nadále. Pochopitelně: je to dobrý byznys, proto jich je drtivá většina soukromá. Ale hlavně - nabídka stále ještě nepokrývá poptávku. Párů, jež bojují s plodností, přibývá. Zatímco v roce 2007 provedly všechny tuzemské kliniky inicializaci 17 682 cyklů se snahou přivést ženu k otěhotnění, v roce 2015 jich bylo 38 081!!! Zvyšuje se také věková hranice párů, přibývá párů po čtyřicítce a ubývá těch, kterým je méně než 34 let. Bez zajímavosti není ani fakt, že plus minus třetinu klientů pravidelně tvoří právě zahraniční páry (v mnoha státech Evropy i mimo ni byla dlouho asistovaná reprodukce například z náboženských důvodů zakázaná, někde je to tak dokonce i nyní).

Zpět na přehled článků

2018 © Fertility Coach - Renata Novická. Všechna práva vyhrazena.