"Pomáhám na svět dětem, o nichž už často nikdo nevěřil,
že ještě mohou přijít.
Nejste v tom sami, jsem v tom s vámi."

Jak funguje systemická psychoterapie?

Když vás lékaři posílají domů s tím, že jste objektivně v pořádku, je třeba se zaměřit na psychoterapii a psychosomatiku. Ty v takových případech dokážou odhalit, proč se vám přes fyzické zdraví nedaří mít miminko. A jednou z cest, jak najít tu skrytou příčinu, může být i systemická psychoterapie. Je rychlá, je přesná a je hlavně účinná!

Systemická psychoterapie vznikla jako nový terapeutický směr v roce 1982. U nás se pak objevila o trochu později, v 90. letech, a nabídla úplně nové řešení problémů. Nic zbytečně „nepitvá“, je velmi konstruktivní. Je to terapie jako stvořená pro rychlá řešení. A navíc respektující. Nepotřebuje roky nekonečných sezení, potřebuje jen vaši spolupráci, ochotu nahlédnout do jádra problému a odhodlání pozměnit pak způsob, jakým přemýšlíte nebo jednáte z klíčových situacích. Což je zásadní především pak právě ve chvílích, kdy lékaři neshledávají žádnou objektivní příčinu vaší neplodnosti, a vy přesto víte, že něco je špatně. To „něco“ je skryté v psychice. A systemická psychoterapie si s tím dokáže jednoduchými kroky poradit.

Pokud mluvím o tom, že potřebná je především vaše spolupráce, nepřeháním. Systemická terapie pokládá systematické otázky, potřebuje slyšet konstruktivní odpovědi, vybízí ke komentářům, hledání významů a naprosto běžně pracuje také s „domácími úkoly“. Říct si o problému na terapii je jedna věc. Ale jít a vzápětí jím pohnout správným směrem, je věc druhá. A vždycky bude na klientovi, nikoliv na terapeutovi.

Nemusí jít přitom o změny velkého rozsahu. Proč? Jak už její název napovídá, pracuje systemická psychoterapie také s tzv. systémy. Teorií, že každý člověk je jeden celistvý systém (fyzický i psychický) ovlivňovaný jinými systémy (jinými lidmi, prostředím, kde se pohybujete, apod.). A pokud je něco špatně, stačí obvykle pozměnit jedinou věc v systémových souvztažnostech, a přenastaví se celý systém (člověk sám). Což možná zní příliš absurdně, ale… je to logické. Jestliže se vám roky hroutí plot a víte, že všechno stojí na jedné či dvou prohnilých plaňkách, pak když je vyměníte, získá stabilitu opět celý plot. Když ne, spadne – zhroutí se celý systém. A to je u nás lidí úplně stejné. Stačí nefungující maličkost, a má to vliv na nás celé. Když tohle chápete, můžete změnit malým krokem opravdu velké věci. Právě se systematickou psychoterapií.

Zpět na přehled článků

2018 © Fertility Coach - Renata Novická. Všechna práva vyhrazena.